Strona główna Aktualności

Informacja dla hodowców drobiu

15 Stycznia 2024
kategoria:
Aktualności
 

Na podstawie Rozporządzenia nr 0510/P/1/2024 Wojewody Opolskiego z dnia 9 stycznia 2024 r. w sprawie strefy objętej zakażeniem w związku z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u ptaków dzikich na terenie powiatów krapkowickiego, strzeleckiego i kędzierzyńsko-kozielskiego, nakazuje się utrzymywanie oraz karmienie i pojenie drobiu lub innych ptaków w odosobnieniu, w kurnikach lub innych zamkniętych obiektach budowlanych lub w innym zamkniętym miejscu w gospodarstwie, w sposób ograniczający kontakt z ptactwem dzikim oraz zgłaszanie prowadzenia chowu drobiu do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Strzelcach Opolskich, a także wszystkich przypadków padnięć dzikiego ptactwa.

Burmistrz Strzelec Opolskich

 

W związku z  wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce hodowcy drobiu powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa, w szczególności:

  1. Przetrzymywać drób w izolacji od dzikich ptaków;
  2. Przechowywać paszę i ściółkę w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z gryzoniami, dzikim ptactwem oraz ich odchodami;
  3. Karmić i poić drób w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie i ich odchody;
  4. Stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem;
  5. Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków,
    w których utrzymywany jest drób.

Hodowco, pamiętaj o zgłaszaniu niezwłocznie do odpowiednich osób i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta) podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej drobiu.

Objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu:

  • zwiększona śmiertelność;
  • znaczący spadek pobierania paszy i wody;
  • objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów;
  • duszności;
  • sinica;
  • wybroczyny;
  • biegunki;
  • nagły spadek nieśności.

UWAGA, przypadku gospodarstw utrzymujących więcej niż 350 sztuk drobiu średniorocznie istnieje obowiązek posiadania planu bioasekuracji uwzględniającego  profil produkcji gospodarstwa oraz co najmniej:

  1. Podziału gospodarstwa na strefy „czyste” i „brudne” dla osób wykonujących  czynności związane z utrzymywaniem drobiu.
  2. Procedur wprowadzania do gospodarstwa drobiu, pasz, ściółki, materiałów pomocniczych oraz sprzętu i urządzeń wykorzystywanych w chowie i hodowli.
  3. Procedur czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu i wyposażenia oraz higieny osób wykonujących czynności związane z utrzymywaniem drobiu.
  4. Procedur zwalczania szkodników.
  5. Procedur rozdziału poszczególnych stad drobiu oraz uniknięcia bezpośredniego lub pośredniego kontaktu  drobiu z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego.
kategoria: Powiązane pliki [3]
format Nazwa pliku Data publikacji Rozmiar Pobierz
pdf Rozporządzenie Wojewody Opolskiego 0510/P/1/2024 w sprawie strefy objętej zakażeniem w związku z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI).pdf 24-01-15 10:05 190.78KB pobierz plik: Rozporządzenie Wojewody Opolskiego 0510/P/1/2024 w sprawie strefy objętej zakażeniem w związku z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI).pdf
pdf ULOTKA - zasady bioasekuracji HPAI.pdf 24-01-15 10:06 4.69MB pobierz plik: ULOTKA - zasady bioasekuracji HPAI.pdf
docx Zgłoszenie do PLW utrzymywania drobiu i innych ptaków.docx 24-01-15 10:10 17.04KB pobierz plik: Zgłoszenie do PLW utrzymywania drobiu i innych ptaków.docx

Klawisze Dostępności

Przejdź do menu głównego:
Alt i 0
Przejdź do treści strony:
Alt i 1
Mapa Witryny:
Alt i 2
Wersja kontrastowa:
Alt i 4
Wyszukiwarka:
prawy Alt i W

Zamiast klawisza Alt możesz użyć H