Strona główna Aktualności

Informacja dla hodowców drobiu

23 Listopada 2023
kategoria:
Aktualności
 

W związku z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce hodowcy drobiu powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa, w szczególności:

  1. Przetrzymywać drób w izolacji od dzikich ptaków.
  2. Przechowywać paszę i ściółkę w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z gryzoniami, dzikim ptactwem oraz ich odchodami.
  3. Karmić i poić drób w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie i ich odchody.
  4. Stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem.
  5. Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków,
    w których utrzymywany jest drób.

Hodowco, pamiętaj o niezwłocznym zgłaszaniu do odpowiednich osób i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta) podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej drobiu.

Objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu:

  • zwiększona śmiertelność,
  • znaczący spadek pobierania paszy i wody,
  • objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów,
  • duszności,
  • sinica,
  • wybroczyny,
  • biegunki,
  • nagły spadek nieśności.

UWAGA!

W przypadku gospodarstw utrzymujących więcej niż 350 sztuk drobiu średniorocznie istnieje obowiązek posiadania planu bioasekuracji uwzględniającego profil produkcji gospodarstwa oraz co najmniej:

  1. Podziału gospodarstwa na strefy „czyste” i „brudne” dla osób wykonujących  czynności związane z utrzymywaniem drobiu.
  2. Procedur wprowadzania do gospodarstwa drobiu, pasz, ściółki, materiałów pomocniczych oraz sprzętu i urządzeń wykorzystywanych w chowie i hodowli.
  3. Procedur czyszczenia i dezynfekcji  pomieszczeń, środków transportu i wyposażenia oraz higieny osób wykonujących czynności związane z utrzymywaniem drobiu.
  4. Procedur zwalczania szkodników.
  5. Procedur rozdziału poszczególnych stad drobiu oraz uniknięcia bezpośredniego lub pośredniego kontaktu drobiu z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego.

 

kategoria: Powiązane pliki [1]
format Nazwa pliku Data publikacji Rozmiar Pobierz
pdf ULOTKA - zasady bioasekuracji HPAI.pdf 23-11-23 14:24 4.69MB pobierz plik: ULOTKA - zasady bioasekuracji HPAI.pdf

Klawisze Dostępności

Przejdź do menu głównego:
Alt i 0
Przejdź do treści strony:
Alt i 1
Mapa Witryny:
Alt i 2
Wersja kontrastowa:
Alt i 4
Wyszukiwarka:
prawy Alt i W

Zamiast klawisza Alt możesz użyć H